De aanschaf van je eerste basgitaar

Basgitaar Headstock

Je hebt de keuze gemaakt om te gaan bassen, of je bent gedwongen door je band. Waar moet je op letten als je je eerste basgitaar gaat aanschaffen. Ga je voor dezelfde basgitaar als je
favoriete bassist van je favoriete band, of dat ene merk waar iedereen het in je omgeving over heeft. Vergeet niet dat je het bassen nog moet ontdekken en misschien ga je wel in een band spelen die helemaal anders is dan waar je in eerste instantie aan dacht.

 

Zorg dat je een budget hebt

Wat ik hier mee bedoel is, zorg dat je weet hoeveel je uit wilt gaan geven aan je hele set, met alleen een basgitaar kom je er niet. Je hebt meer nodig dan alleen die super coole bass. Een basgitaar kun je al kopen voor nog geen 100,- euro maar is de kwaliteit dan nog wel goed en hoe lang gaat die mee. Om hier een eerlijk antwoord op te geven, je kunt er mee beginnen en je zult er echt wel op leren bassen. Het stemmen leer je sneller dan ooit want dit moet je een stuk vaker doen dan bij een basgitaar van beter kwaliteit. Wat ik wil zeggen is, zoek een midden weg, of ga eens tweedehands kijken (Hier later meer over). En spaar eventueel iets langer door mocht dat nodig zijn. Vraag iemand in de winkel om advies, neem iemand mee die bas of gitaar speelt. Speel zelf iets op de basgitaar ook al is het alleen een beetje vast houden en 1 of 2 noten aan slaan, vraag of je hem mag omhangen en voel of die niet te zwaar is, want als je eenmaal in een band gaat spelen zul je de bass vaak om je nek hangen.

 

Waar koop je een basgitaar?

Ik hoor iedereen denken, “In de muziek winkel”. Maar denk ook eens aan tweedehands. Je kunt hele leuke, goede basgitaren tweedehands kopen voor minder dan in de winkel. Er is wel één nadeel, je weet niet altijd wat je koopt en zeker niet als je je eerste basgitaar koopt. Zorg er dan ook altijd voor dat je iemand meeneemt die er meer vanaf weet. Een andere goede bron van tweedehands basgitaar spullen en basgitaren is een forum. www.basgitaarforum.nl is een goed voorbeeld. Hier kun je veel hulp verwachten en eventueel ook een basgitaar posten die je op een tweedehands site hebt gevonden. De meesten weten wel of de prijs goed is of misschien wel aan de dure kant. Let wel op dat je altijd de bass test en zoals ik eerder al zei als het je eerste is neem dan iemand mee!

Waarom zou je je eerste basgitaar in de muziekwinkel kopen? Om heel eerlijk te zijn gaat hier mijn voorkeur wel naartoe omdat je dan een goed advies kunt verwachten. Als je problemen hebt kun je altijd in diezelfde winkel terecht. Het afstellen wordt meestal gratis voor je gedaan als je de winkel uit loopt met een nieuwe bass. Alles is vers, de snaren, de hals, de frets, en als je het een beetje slim aanpakt babbel je er nog even een strap of tas bij met wat korting.

 

Wat heb je nog meer nodig als je een Basgitaar aanschaft?

Zo je hebt je basgitaar uitgezocht, je hebt je strap en tas met korting erbij gekocht. Of je hebt een tweedehandse gekocht. Maar nu kun je nog niet meteen gaan beginnen met spelen. Je hebt nog een aantal spullen nodig om echt te beginnen:

  • Tuner, te koop in verschillende soorten. Voor thuis is een clip tuner voldoende maar ga je in een band spelen dan is een pedal tuner een beter idee. (Later meer hier over)
  • Oefen versterker, Een kleine is voor thuis voldoende je zou het eventueel kunnen doen met een kleine amplug (Later meer hier over)
  • Kabel, deze moet je zeker niet vergeten want dan kun je meteen terug naar de winkel.
  • Plectrum, niet voor iedereen en eigenlijk wilde ik dit niet in het lijstje er bij zetten, maar misschien wordt dit gelezen door een gedwongen bassist die ooit gitaar heeft gespeeld 😉

 

Heb je taalfouten, spelfouten of inhoudelijk fouten ontdekt. Stuur dan even een Mail.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this pageEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*