Online basgitaar leren

BassPlug

Tegenwoordig kun je bijna alles online leren en vinden. Zo kun je ook online basgitaar leren spelen. Maar of dit de manier is ligt helemaal aan jezelf. In dit artikel ga ik het daar over hebben. Ik ga je in het kort de verschillende bronnen van les materiaal vertellen, de voor en nadelen van het online leren en welke apparatuur je nodig zult hebben om het meest efficiënt te kunnen leren.

 

Wat heb je nodig om online basgitaar te leren?

Wat je nodig hebt om naar mijn idee het meest efficiënt en makkelijkst online te  leren is het volgende.

  • Basgitaar, Zonder basgitaar kun je niet oefenen, je kunt de filmpjes bekijken en het in je op nemen maar meespelen gaat niet lukken zonder een bas
  • Internet, Werkend internet is wel zo fijn als je online lessen gaat volgen. De snelheid maakt niet uit, je kunt natuurlijk ook je telefoon gebruiken om  de lessen te volgen.
  • Computer, Het makkelijkst is als je een computer, laptop of MAC met USB ondersteuning hebt om de lessen te volgen. Zoals ik hierboven al zei een tablet of smartphone werkt ook maar een computer met USB is het makkelijkst.
  • Audio interface, Een audio interface is een soort van Externe geluidskaart waar je makkelijk je basgitaar op kunt aansluiten. Je sluit de Audio interface aan op je computer. Nu kun je eventueel meespelen via de computer.
  • Software, Dit zit meestal inbegrepen bij je audio interface
  • Kabel, Een kabel om je basgitaar aan te sluiten op je audio interface.
  • Koptelefoon of Boksen, Een koptelefoon werkt meestal het beste, je hoort je zelf nu het beste. Een basgitaar hoor je vaak niet op normale pc speakers waardoor je het slecht kan volgen.

Je kunt het ook via een tablet of iPad leren alleen heb je hier ander apparatuur voor nodig, of je koptelefoon uitgang gebruiken en een Amplug gebruiken. Je kunt natuurlijk ook je versterker gebruiken, alleen moet de versterker dan wel voorzien zijn van een Jack input. Of je speakers lekker hard zetten en meespelen over je versterker.

 

Voordelen en nadelen van online basgitaar leren

De voordelen van het online leren is dat bijna alle lessen gratis zijn. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang je oefent. Als je oefent met een audio-interface heeft er niemand last van.

De nadelen van online leren is dat er zo veel keus is aan les materiaal, met allemaal hun eigen manier van uitleg. Een ander probleem waar je last van kan krijgen is dat je de focus kwijt raakt. Je bent naar een scherm aan het kijken maar je kunt niets vragen. Mijn advies als je online gaat studeren is blijf bij 1 en hetzelfde. Je kunt tussendoor natuurlijk je favoriete nummers leren via YouTube maar als je een “les” gaat volgen die bij je past, blijf dan bij die ene les.

 

De verschillende manieren van online leren

Je hebt verschillende bronnen om online basgitaar te leren. Hieronder beschrijf ik in het kort een aantal bronnen, sommige ga ik in een apart artikel beschrijven.


Youtube
, op youtube vind je veel kanalen van ervaren bassisten die alles uitleggen vanaf het begin. Ik kan een aantal voorbeelden geven, maar om eerlijk te zijn moet je zelf kijken welk kanaal jou het meest aanspreekt zodat het leuk blijft om naar te kijken. Later ga ik nog een artikel schrijven waarin ik de verschillende Kanalen voor je neer zet. (Bron, www.youtube.com)

Studybass.com, dit is een website waar alles op uitgelegd staat. Theorie en praktijk kun je op deze site vinden. Het is gemaakt door: Andrew Pouska. Later ga ik een artikel schrijven over StudyBass en geef ik uitleg hoe het werkt. (Bron, www.studybass.com)

Basslabb.com, een Nederlandse website gemaakt door Mart Jeninga, je kunt op Basslabb lessen vinden van ieder niveau, of je nu net begint of dat je nog wat wilt bij leren, Basslabb legt het je allemaal uit. Het is Nederlands wat voor de meeste natuurlijk een stuk fijner is. (Bron, www.basslabb.com)

Rocksmith, oké dit is niet echt een online les maar het is super om op een leuke manier basgitaar of gitaar te leren spelen. Het is een Game die lijkt op het bekende RockBand maar nu kun je je eigen basgitaar inpluggen en mee spelen. Je kunt het krijgen voor Xbox, Playstation of PC/Mac. (Bron, rocksmith.ubi.com )

 

Tot slot

Online basgitaar leren is niet voor iedereen weggelegd. Zorg er zelf voor dat je gefocust blijft. Er is niemand die vraagt of je wel geoefend hebt 😉 Wat dan weer wel ideaal is, is dat je altijd en op leder tijdstip kunt leren. En het is vaak Gratis!

 

Heb je taalfouten, spelfouten of inhoudelijk fouten ontdekt. Stuur dan even een Mail.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this pageEmail this to someone

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*